YÖK'ten Araştırma Görevliliği İçin Yeni Doktora Sistem Değişikliği - YÖK Duyuruları - Dersnotlarımız

YÖK'ten Araştırma Görevliliği İçin Yeni Doktora Sistem Değişikliği

Başlatan ismail, 07 Mart 2026, 04:17:47

« önceki - sonraki »

ismail

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), akademik dünyada hem liyakati artıracak hem de lisansüstü eğitim gören annelerin hayatını kolaylaştıracak iki önemli karara imza attı. 6 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeler, Türkiye'nin stratejik hedefleri doğrultusunda doktora süreçlerini ve sosyal hakları yeniden şekillendiriyor.

İşte yapılan köklü değişikliklerin özeti:

1. Öncelikli Alanlarda Doktora ve Kadro Güvencesi
Türkiye'nin gelişiminde kritik rol oynayan "öncelikli alanlarda" doktora yapmaya hak kazanan öğrenciler, artık araştırma görevlisi kadrolarına atanabilecek. Bu sayede hem akademik altyapının güçlendirilmesi hem de nitelikli araştırmacı sayısının artırılması hedefleniyor.

Aday Belirleme ve Puanlama Kriterleri:
Bu kadrolara seçilecek adaylar için oldukça titiz bir değerlendirme süreci işletilecek:

Ön Eleme Aşaması: Yazılı sınava girebilmek için ALES (%40), yabancı dil (%30) ve lisans mezuniyet notu (%30) baz alınarak yapılacak sıralamada, kontenjanın 4 katı aday arasına girmek gerekecek.

Merkezi Sınav Şartı: Yazılı sınavlar YÖK tarafından belirlenen esaslarla merkezi olarak gerçekleştirilecek. Bu sınavdan 70 puanın altında alanlar elenecek.

Nihai Başarı Puanı: Adayın genel başarı notu şu ağırlıklarla hesaplanacak:

ALES: %25

Lisans Mezuniyeti: %25

Yabancı Dil: %20

Yazılı Sınav: %30

Baraj Puanı: Toplamda 70 puan ve üzeri alan adaylar başarılı sayılacak.

2. Lisansüstü Öğrencisi Annelere "Süre" Kolaylığı
Akademik kariyer ile annelik sürecini bir arada yürüten kadın öğrenciler için de sevindirici bir haber var. "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği"nde yapılan değişiklikle:

İki Dönem Ek Süre: Doğum yapan lisansüstü öğrencilerine, talep etmeleri durumunda doğum sonrası iki dönem (bir yıl) ek süre verilecek.

Azami Süre Etkilenmeyecek: En kritik detay ise bu ek sürenin, öğrencinin mezuniyet için sahip olduğu azami süreden sayılmayacak olması. Böylece anneler, eğitim haklarından mahrum kalmadan süreçlerini tamamlayabilecekler.